top of page

INTREBARI FRECVENTE (FAQ)

Aveti intrebari cu privire la metoda Tomatis®?
Faceti clic pe oricare dintre aceste intrebari frecvente (FAQ) de mai jos pentru a gasi raspunsurile dvs. sau, daca nu gasiti ceea ce cautati, va rugam sa ne contactati. Ne-am bucura sa primim vesti de la tine.

CARE SUNT CELE MAI EVIDENTE REZULTATE ALE TERAPIEI TOMATIS® LA COPII?

Cele mai evidente rezultate sunt adesea raportate consultantului Tomatis® de catre parinti, care observa frecvent o imbunatatire a:

 - calitatea vocii (vorbita si cantata)

 - intelegerea concentrarii

 - capacitatea de a comunica

 - abilitatea de a citi

 - exprimare orala si scrisa

 - abilitati motorii

 - viteza, punctualitate

 - un mai bun simt al ritmului

 - incredere in sine

 - mai putina sensibilitate la sunete

 - comportament general (calm, deschis etc.)

CAT DE CURAND DEVIN VIZIBILE REZULTATELE METODEI TOMATIS®?

Rezultatele observabile ale metodei Tomatis® trebuie analizate pe doua niveluri, unul destul de observabil si celalalt profund. La nivel superficial, multe rezultate aparente pot fi percepute destul de repede in cateva saptamani sau chiar in cateva zile de la debutul sesiunilor de ascultare cu dispozitivul TalksUp®. Uneori, modificarile sunt vizibile numai în timpul pauzei dintre ședințele de ascultare.
Din acest motiv, Metoda Tomatis® este adesea experimentata ca o procedura dinamica usor de urmarit atat de catre persoana care beneficiaza de aceasta, cat si de catre membrul sau apropiat de familie.
La un nivel mai profund, trebuie inteles ca restructurarea adusa de dispozitivul TalksUp® permite individului sa-si recupereze propriul echilibru interior si, astfel, sa-si modifice, in cel mai bun sens al termenului, propria sa valoare sistem; aceasta dezvoltare aprofundata este mai putin spectaculoasa si are loc intr-un ritm mai lent.
Unul dintre punctele importante, deci, este sa recunoastem ca aceste imbunatatiri nu numai ca vor fi mentinute in timp, dar vor continua si bine dupa incheierea unui program de ascultare Tomatis®.
Un program de instruire de ascultare bine realizat cu TalksUp® va produce rezultate de câțiva ani, individul fiind repoziționat într-o stare de normalitate în evoluție pe care doar un eveniment nou major ar putea să o contracareze.

CASTIGURILE OBTINUTE ÎN TIMPUL UNUI PROGRAM TOMATIS® SUNT DE DURATA?

Da, progresele realizate in timpul unui program Tomatis® dureaza. Acest lucru se datoreaza faptului ca castigurile obtinute nu se datoreaza unei conditionari, ci mai degraba unei restabiliri a echilibrului.
Intr-adevar, chiar daca motivele pentru care se solicita ajutorul Metodei Tomatis® sunt numeroase si variate, toate sunt legate de o disfunctionalitate si, prin urmare, de o stare usoară pana la severa de dezechilibru neurofiziologic.
Antrenamentul pentru urechi cu dispozitivul TalksUp® va avea, prin urmare, tendinta de a duce individul inapoi catre o stare de echilibru, care, deoarece este o stare normala, necesita mult mai puțin efort decat o stare de disfuncție usoara pana la severa.
Putem afirma, deci, ca, in marea majoritate a cazurilor, nu numai ca se mentin castigurile realizate de individ în timpul programului, ci si ca progresul poate continua odata ce procesul de dezvoltare a fost readus la starea sa normala.

LA CE VARSTA METODA TOMATIS® PRODUCE CELE MAI BUNE REZULTATE?

Chiar daca Metoda Tomatis® este eficienta in multe circumstante, exista anumite conditii care pot facilita sau impiedica imbunatatirea pe care o produce. Astfel, in functie de natura problemei, tineretea poate fi un factor facilitator; acest lucru se intampla in special atunci cand problema se situeaza la nivelul limbajului sau la nivelul psihomotor sau cand se refera la performanta scolara.
Pe de alta parte, in cazul persoanelor in varsta (adolescenti si adulti), motivatia personala poate ajuta adesea la depasirea dificultatii asociate cu problemele de lunga durata. De fapt, nu exista o limita reala de varsta in ceea ce priveste imbunatatirile care pot fi obtinute prin utilizarea Metodei Tomatis®; experienta arata ca, in marea majoritate a cazurilor, rezultate bune pot fi obtinute de indivizi de toate varstele, fie ca sunt copii, adolescenti, adulti sau varstnici.

METODA TOMATIS® POATE FI PERICULOASA?

Nu, deoarece Metoda Tomatis® nu este un tratament in sensul medical al termenului.
Chiar daca este utilizat de specialisti in domeniile medicinei si domeniilor conexe (paramedical), psihologie, pedagogie, sport si arte, nu este folosit niciodata ca substitut pentru tehnici specifice ariei lor de expertiza, ci mai degraba ca un complement, atunci cand este cazul, pentru a consolida eficienta propriilor tehnici.
De fapt, Metoda Tomatis® promoveaza pur si simplu, intr-o maniera blanda, o revenire la normalitate, fara a produce vreodata o stare de trauma sau dezechilibru.
Individul isi recupereaza propria stare normala, care are dublul avantaj de a
-l linisti si de a-i permite sa mentina, fara eforturi suplimentare,
imbunatatirea facuta in timpul antrenamentului de ascultare Tomatis® cu Electronic Ear®.

CAT DUREAZA PROGRAMUL MEDIU TOMATIS®?

Durata unui program de ascultare Tomatis® variaza in functie de dificultatea de abordat.

Programul de Terapie Tomatis este format din patru sesiuni a cate 14 sedinte consecutive, despartite de o perioada de pauza de 30 de zile intre primele doua sedinte. Fiecare sedinta dureaza o ora continua.
Cele 14 sedinte de Terapie Tomatis se desfasoara in mod ideal pe parcursul a doua saptamani, fara pauza sambata si duminica.

Fiecare dintre sesiuni este urmata de o perioada de integrare in timpul careia individul poate folosi aparatul Forbrain pentru fixarea beneficilor acumulate.

CARE ESTE RELATIA DINTRE METODA TOMATIS® SI DIFERITELE PROGRAME SAU TERAPII SONORE CU CD-URI, IPOD® SAU BLUETOOTH CARE FAC REFERIRE LA ACEASTA?

Numeroase referiri la Metoda Tomatis® sunt facute in intreaga lume, deoarece faima sa il linisteste pe cumparator. Din pacate, produsele vandute au adesea doar cea mai indepartata relatie cu opera lui Alfred Tomatis.


CD-urile sau programele derivate care se refera la Tomatis® nu sunt adesea altceva decat compilatii de opere muzicale, mai mult sau mai putin bine puse impreuna, care nu pot produce efectele Metodei Tomatis®, deoarece ascultatorul nu poate beneficia de functionarea Tomatis® ® Ureche electronica cu efect.


Urechea electronica are caracteristici operationale foarte specifice, si conducerea sunetului atat prin aer cat si prin os, care au un impact asupra atentiei ascultarii, asupra lateralitatii auditive, asupra localizarii sunetului in spatiu, asupra timpului de latenta, asupra discriminarii sonore si, in cele din urma, pe bucla audio-vocala.

CE SE FACE IN TIMPUL SESIUNILOR DE ASCULTARE?

Stimularea auditiva mediata de urechea electronica actioneaza asupra creierului arhaic (functii reflexive) si nu asupra zonei analitice (functiile limbajului). Deoarece ambele emisfere cerebrale sunt implicate in antrenamentul urechii, este necesar sa se evite stimularea zonelor intr-un mod unilateral.
De aceea, in timpul sesiunilor de ascultare, citirea si scrierea nu sunt recomandate, in timp ce desenele, puzzle-urile de lucru, chiar si problemele matematice de lucru sunt recomandate. Aceste din urma activitati acorda prioritate asociatiilor emotionale si nelingvistice.
Cu toate acestea, se recomanda o politica non-ecran, precum si nici o mestecare (ex. copilul sa manince sau sa bea apa), deoarece implica nervii cranieni (V si VII) care sunt legati de muschii din urechea medie care sunt stimulati de programul de ascultare Tomatis®.

METODA TOMATIS® POATE FI COMBINATA CU ALTE TERAPII?

Da. Metoda Tomatis® actioneaza ca o tehnica care faciliteaza eficacitatea altor terapii. Acesta fiind cazul, nu exista nici incompatibilitate, nici competitie cu alte terapii, ci mai degraba sprijin prin accelerarea eficienta a progresului acestora.
Numerosi profesionisti sunt constienti de acest lucru si aleg sa lucreze fie impreuna cu specialistii Tomatis®, fie sa urmeze instruirea necesara pentru a putea aplica singuri metoda si, astfel, pentru a spori eficienta propriilor instrumente profesionale.

DE CE SESIUNILE DE ASCULTARE SE FAC ÎNTR-UN MOD INTENSIV?

Pentru ca modul de perceptie al creierului sa se schimbe, acesta trebuie sa primeasca informatii repetate frecvent la un ritm sustinut intr-un timp restrictionat.
Acest exercitiu, ca oricare altul, indiferent daca este de natura mentala sau fizica, aduce o adevarata conditionare care permite creierului si corpului sa descopere ca poate functiona diferit si ca, de acum inainte, este posibila o alegere.
Chiar daca aceasta regula a sesiunilor de ascultare intensiva este valabila pentru toata lumea, efectele pot fi oarecum diferite in functie de natura problemei care trebuie abordata, varsta individului, motivatia acestuia, timpul disponibil pentru el etc. ...
Norma este de a face 1-1,5 ore de ascultare zilnica in timpul unui bloc initial de 13-15 zile, in functie de varsta si sensibilitatea individului.

DE CE SĂ FOLOSIM MUZICA LUI MOZART?

Dupa numeroase incercari cu alte tipuri de muzica, am constatat ca rezultatele obtinute prin utilizarea muzicii Mozart sunt uimitoare, indiferent de locul in care este evaluata. De fapt, observam ca aceasta muzica nu este doar foarte bine acceptata pe fiecare continent, ci si permite ascultatorilor sa-si restabileasca propriul echilibru interior. Pentru a intelege acest efect asupra simtului echilibrului uman, trebuie sa ne amintim ca muzica este caracterizata de ritm, care atinge corpul; prin armonie, care ajunge la emotii; si prin melodie, care apeleaza la intelect. Potrivit idealului clasic, acesti trei parametri ar trebui sa fie in echilibru, ceea ce este rar cazul, unul sau altul fiind adesea dominant si, din acest motiv, producand un discurs muzical destul de neobisnuit. In cazul lui Mozart, se pare ca acest echilibru a fost atins, ceea ce poate explica caracterul universal al muzicii sale.

DE CE SĂ FOLOSITI MUZICA FILTRATA?

Filtrarea pana la aproximativ 4000 hertz permite creierului sa se orienteze catre analiza acustica a unor zone specifice; ascultarea sunetelor care sunt si mai filtrate corespunde unei experiente prenatale, ceea ce nu inseamna, totusi, ca fatul nu aude sunete cu frecventa joasa.
Potrivit lui Alfred Tomatis, daca urechea este functionala atat de devreme in dezvoltarea fetala, aceasta se datoreaza faptului ca rolul sau este de a energiza sistemul nervos in curs de dezvoltare. Pentru a profita de aceasta competenta primordiala a urechii in faza prenatala, Alfred Tomatis a decis sa utilizeze sunetul filtrat, acesta din urma eliberand urechea de functia sa de discriminare sonora. Mai mult, avand in vedere fiziologia urechii interne la nivelul cohleei, sunetele de inalta frecventa produc o stimulare mult mai mare a sistemului nervos decat sunetele de joasa frecventa; intr-adevar, cilii, care primesc stimulare sonica sunt mult mai numeroase in zonele destinate receptiei si analizei sunetelor de inalta frecventa decat in cele concepute pentru a primi si analiza sunete de joasa frecventa.
Mai mult, avand in vedere fiziologia urechii interne, sunetele de inalta frecventa produc o stimulare mult mai mare a sistemului nervos decat sunetele de joasa frecventa; intr-adevar, cilii, care primesc stimulare sonica sunt mult mai numeroase in zonele destinate receptiei si analizei sunetelor de inalta frecventa decat in cele concepute pentru a primi si analiza sunete de joasa frecventa.

METODA TOMATIS® VA AJUTA ÎN CAZUL PIERDERII AUZULUI?

Metoda Tomatis® nu imbunatateste auzul in cazul unei leziuni ireversibile; cu toate acestea, oricare ar fi situatia, aceasta incurajeaza utilizarea optima a potentialului de ascultare al individului, oricat de slab ar fi acesta.

Intrebari frecvente: FAQ
bottom of page